preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora

 > Naslovnica
VIJESTI

FRENDOVSKA KLUPA U NAŠOJ ŠKOLI

Autor: Žaklina Majetić Mufić, 17. 10. 2017.

16.10.2017., RAVNA GORA

Tekst : Žaklina Majetić Mufić

 

Frendovska klupa je internacionalni humanitarni projekt osmišljen u cilju prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja, sklapanja novih i njegovanja starih prijateljstava među djecom vrtićke i osnovnoškolske dobi.

Originalno je nastao u SAD-u, a njegov je začetnik upravo dijete. Sedmogodišnji Christian je uz pomoć roditelja, učitelja i prijatelja pokrenuo inicijativu da njihovo školsko dvorište dobije klupu prijateljstva. Radi se o oslikanoj, uređenoj i dobro pozicioniranoj klupi na koju može sjesti svako dijete koje želi naći novog prijatelja, pokrenuti novu igru ili se uključiti u druženje.

Jednostavna snaga Frendovske klupe našla je svoje mjesto i u Hrvatskoj, a prva klupa na zagrebačkom Zrinjevcu. U organizaciji i koordinaciji Laboratorija zabave i partnera, djeca su sama oslikala i ukrasila prvu klupu i tako se uključila u ovaj humanitaran, edukativan, interaktivan i zabavan projekt. Sve kroz igru i druženje!

Nakon što je Frendovska klupa postala svojevrsna maskota Christianove škole i dospjela u medije, ideja se proširila i uskoro su se dijelom svijeta po školskim dvorištima počele uređivati, oslikavati i ukrašavati nove klupe. Jednostavnost, kreativnost i fleksibilnost pokazale su se kao najveća snaga ove akcije: samouvjerena djeca sjela bi na klupu kad bi željeli predložiti ili pokrenuti novu igru, a ona sramežljivija su znala da samo na nju trebaju sjesti i nova igra ubrzo dolazi po njih. Na Frendovskoj klupi tako sva djeca različitih osobnosti i karaktera mogu razvijati i njegovati svoje komunikacijske, socijalne i emocionalne vještine, svatko je na klupu dobrodošao i svačije mišljenje se uvažava. Istraživanja pokazuju da su nakon postavljanja Frendovskih klupa djeca diljem svijeta postala otvorenija, komunikativnija i empatičnija jedni prema drugima. Smanjen je postotak vršnjačkog nasilja, a u igru su se sve češće uključivala i djeca s invaliditetom i posebnim potrebama, koja su često vrlo vješta u neverbalnoj komunikaciji pa su samo sjedanje na klupu signalizirali kao početak interakcije, druženja, igre i verbalne komunikacije.

Napomena: tekst preuzet sa stranice https://www.laboratorijzabave.hr/buddy-bench-prva-hrvatska-frendovska-klupa/
E DNEVNIK

Priloženi dokumenti:
e-D upute za roditelje.pdf

VREMENIK PISANIH PROVJERA
ODGODE ISPITA
KALENDAR ŠKOLE 2018./2019.
INFORMACIJE O ŠKOLI
Priloženi dokumenti:
LETAK.pub

PROJEKTI
DABAR 2017.

ŠKOLSKI ZBOR BREZICE

VELIKI ODMOR

portal za osnovnoškolce kojeg sami stvaraju

EUROPSKA UNIJA

Nauči sve o EU kroz zabavu i igre

ZNANJE

                 

   

PORTAL ZA MLADE

 

ZA NAJMLAĐE

    

POMOĆI ĆE NAM

     

MEDIJSKI PORTALI

    

Anketa
Mislite li da je dobro to što više nema zaključivanja ocjena na kraju prvog polugodišta?
CMS za škole logo
Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora / Ivana Mažuranića 22, HR-51314 Ravna Gora / os-bmarkovica-ravna-gora.skole.hr / ured@os-bmarkovica-ravna-gora.skole.hr
preskoči na navigaciju