preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora

 > Naslovnica
VIJESTI

MAŠTOVITI SVIJET BAJKI

Autor: Žaklina Majetić Mufić, 17. 4. 2018.

13.4.2018., RAVNA GORA

Tekst: Žaklina Majetić Mufić        

Bajke su se nekad prenosile s koljena na koljeno. Svaki pripovjedač u bajku unese dio sebe.

Jedina hrvatska profesionalna pripovjedačica bajki Jasna Held posjetila je našu školu. Učenicima nižih razreda pripovijedala je dvije bajke. Maštoviti svijet čarobnih likova oduševio je prisutne. Teško je zamisliti koliko sugestivno Jasna pripovijeda dok je ne vidite uživljenu i okruženu djecom, koja gotovo bez udaha slušaju priču koja je svaki put drugačija. Jasna ističe da pripovijeda samo izvorne narodne bajke i priče koje je sve teže pronaći jer ih govori sve manje ljudi. 


Jasna Held pripovijeda bajke već 22 godine. „Bajke sam otkrila kad sam počela čitati, to mi je postalo nešto drago, a najviše sam ih čitala u pubertetu, kad sam imala nekih problema, kad me nešto mučilo. Skrila bih se i čitala knjige bajki, zapravo jednu smeđu knjigu boje čokolade i svaki put bih se osjećala bolje. 

Svaki puta kada pripovijedam, svaki put je prvi put. Dobar pripovjedač mora znati dobro ući u samu  bajku, kretati se njome sigurno, imati dobar glas i izgovor jer svaki se glas treba dobro čuti, i do zadnjih redova. Tijekom pripovijedanja događa se čarolija, dobar pripovjedač vodi publiku. To je nešto što je vrlo posebno, rašire se oči, putuju djeca sa junakom kroz samu bajku, i sve ono što se u bajci događa, događa se i u njima samima

 Bajka ne živi onda kada je napisana, ona živi samo kada se pripovijeda, onda kada je pripovjedač pripovijeda. I naravno kada ju netko sluša. Pripovijedanje i slušanje bajki, to je odlazak na veliko putovanje, svi mi se vratimo s putovanja s nekim suvenirom i nakon pripovijedanja svi mi donesemo nešto sa sobom“. (http://magazin.hrt.hr/328475/jedina-hrvatska-profesionalna-pripovjedacica-bajki)


Za Jasnu ne postoji neka draža, neka manje draga bajka, jer svaki puta ona koju tog trenutka pripovijeda joj je najdraža. 

 
E DNEVNIK

Priloženi dokumenti:
e-D upute za roditelje.pdf

VREMENIK PISANIH PROVJERA
ODGODE ISPITA
KALENDAR ŠKOLE 2018./2019.
INFORMACIJE O ŠKOLI
Priloženi dokumenti:
LETAK.pub

PROJEKTI
DABAR 2017.

ŠKOLSKI ZBOR BREZICE

VELIKI ODMOR

portal za osnovnoškolce kojeg sami stvaraju

EUROPSKA UNIJA

Nauči sve o EU kroz zabavu i igre

ZNANJE

                 

   

PORTAL ZA MLADE

 

ZA NAJMLAĐE

    

POMOĆI ĆE NAM

     

MEDIJSKI PORTALI

    

Anketa
Mislite li da je dobro to što više nema zaključivanja ocjena na kraju prvog polugodišta?
CMS za škole logo
Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora / Ivana Mažuranića 22, HR-51314 Ravna Gora / os-bmarkovica-ravna-gora.skole.hr / ured@os-bmarkovica-ravna-gora.skole.hr
preskoči na navigaciju