preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora

 > Naslovnica
VIJESTI

TERENSKA NASTAVA U KARLOVCU

Autor: Unknown , 6. 4. 2017.

KARLOVAC, 3. 4. 2017.

U ponedjeljak, 3. travnja 2017., svi učenici od 1. do 4. razreda, uključujući i PŠ Stara Sušica išli su na terensku nastavu u Karlovac. Posjet Karlovcu planiran je Kurikulumom te Godišnjim planom i programom škole, a aktivnosti su vezane uz nedavno obilježavanje Svjetskog dana zaštite šuma i uz Svjetski dan voda. 

U Karlovcu su učenici najprije posjetili novootvoreni slatkovodni akvarij Aquatiku u kojem živi 100 vrsta riba. Zavirivši u tajanstveni riječni svijet, učenici su se oduševili upoznajući brojne vrste riba. Nakon toga uslijedila je šetnja do Vrbanićevog perivoja, odnosno do parka koji se nalazi  uz obalu  rijeke Korane, a u kojem rastu mnoge vrste stabala i ujedno je najljepši park u Karlovcu. Sljedeća destinacija bio je Vojni kompleks na Turnju, gdje su hrvatski branitelji zaustavili i slomili pokušaje zauzimanja grada, tu su vođeni brojni pregovori o uspostavljanju primirja, vršile se razmjene zarobljenika, prihvaćali izbjegli i prognani. Turanj je za Karlovčane simbol pobjede, povratka i novog života na ratom opustošena područja. Na mjestu vojarne danas su ostaci objekata oštećeni ratnim djelovanjem u Domovinskom ratu, kasnije dodatno devastirani. Na prostoru oko objekata smještena su sredstva borbene tehnike iz zbirke oružja i vojnih vozila Domovinskog rata. 

Učenici su zatim posjetili i Nacionalno Svetište Svetog Josipa  kojega je Hrvatski sabor još 1867. proglasio zaštitnikom Hrvatske. Sv. Josip zaručnik je Blažene Djevice Marije i Isusov zemaljski otac i hranitelj. Riječ "Josip" hebrejskog je podrijetla i znači "neka Bog pridoda". Te je riječi zapisane u Starom zavjetu, izgovorila Rahela, žena praoca Jakova, rodivši dijete nakon duge neplodnosti, sina koji je kasnije postao poznat kao Josip Egipatski. Prema Evanđeljima, bio je iz Davidove kraljevske dinastije, te je po njemu i Isus postao Davidov potomak. Nakon ugodnih trenutaka provedenih u Svetištu učenici su se sa svojim učiteljicama zaputili u Stari grad Dubovac.  Stari grad Dubovac je najstariji karlovački spomenik, ne samo zbog svoje bogate povijesti, već i zbog pionirske odluke da bude sačuvan u ime kolektivne memorije. Naime, još je od 1896. godine u općinskom vlasništvu i otvoren javnosti. Dubovac je ime je dobio po nekadašnjoj hrastovoj (dubovoj) šumi koja ga je okruživala, a prenio ga je na suvremenu gradsku četvrt na karlovačkoj periferiji. I kao što se u 16. stoljeću govorilo „Karlovac pod Dubovcem“, jer je Dubovac bio stariji i poznatiji, tako je i danas stari grad na brdu povrh Kupe najuočljivije obilježje karlovačkog kulturno-povijesnog krajolika.  

Umorni, ali veseli i ispunjeni dojmovima učenici  su se u poslijepodnevnim satima vratili kući. Slike s terenske nastave pogledajte u Fotogaleriji.
E DNEVNIK

Priloženi dokumenti:
e-D upute za roditelje.pdf

VREMENIK PISANIH PROVJERA
ODGODE ISPITA
KALENDAR ŠKOLE 2017./2018.
Priloženi dokumenti:
2017-18.png

INFORMACIJE O ŠKOLI
Priloženi dokumenti:
LETAK.pub

PROJEKTI
DABAR 2017.

ŠKOLSKI ZBOR BREZICE

VELIKI ODMOR

portal za osnovnoškolce kojeg sami stvaraju

EUROPSKA UNIJA

Nauči sve o EU kroz zabavu i igre

ZNANJE

                 

   

PORTAL ZA MLADE

 

ZA NAJMLAĐE

    

POMOĆI ĆE NAM

     

MEDIJSKI PORTALI

    

Anketa
Mislite li da je dobro to što više nema zaključivanja ocjena na kraju prvog polugodišta?
CMS za škole logo
Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora / Ivana Mažuranića 22, HR-51314 Ravna Gora / os-bmarkovica-ravna-gora.skole.hr / ured@os-bmarkovica-ravna-gora.skole.hr
preskoči na navigaciju